Poletni osvežilni nasvet

Poletni osvežilni nasvet

04.07.2019

Sok mladega kokosa ali kokosova voda deluje razstrupljevalno, saj nase veže strupe ter čisti prebavne poti, poleg tega pa potiska strupe iz našega telesa. Ima tudi sposobnost hlajenja, kar je še posebej dobrodošlo ob vročih dnevih  in učinkovito gasi žejo. Je tudi odličen naravni izotonik, ki pomaga hitro obnoviti tekočino po napornem delu ali športu. Pitje kokosove vode je zelo priporočljivo pri vročini in dehidraciji, saj olajša celicam ponovno sprejemanje potrebne vode.

Kokosova voda vsebuje številne telesu koristne sestavine. Poleg tega, da je bogata je z vitaminoma C in B, v njej najdemo vse najpomembnejše minerale, kalcij, kalij in magnezij ter železo, fosfor, natrij in baker. Kozarec kokosove vode vsebuje približno 550 mg kalija, kar je skoraj dvakrat toliko kot ga najdemo v eni banani. Ker vsebuje glukozo, je prijetnega sladkega okusa, hkrati pa primerna tudi za diabetike, saj drugih sladkorjev ne vsebuje. Kokosova voda je izjemno bogata s proteini.

Ta prozorna, okusna tekočina se rojeva v mladih, nedozorelih kokosovih sadežih, še preden ti izoblikujejo značilno belo kokosovo meso. Pri nakupu kokosove vode bodite pozorni na napise na embalaži. Termično obdelana kokosova voda izgubi večino koristnih sestavin. Izberite tiste znamke, ki vsebujejo kokosovo vodo, obdelano s hladno sterilizacijo. Nekatere kokosove vode vsebujejo dodane vitamine in druge sestavine, vendar se je bolje odločiti za popolnoma naravne različice.