VEŠ IZ ČESA JE NAREJENO STEKLO?

VEŠ IZ ČESA JE NAREJENO STEKLO?

28.06.2017

Stekleni kozarci, vaze, posode, nakit, mize, stoli in lahko bi naštevali v neskončno. Marsikatera stvar, ki jo dnevno uporabljamo je narejena iz stekla. Pa pravzaprav vemo kaj je steklo? Iz česa je narejeno? Steklo lahko pridobimo na več različnih načinov. Eden izmed njih, ki ga uporabljamo v Steklarni Hrastnik je taljenje kremenčevega peska. Z dodajanjem različnih primesi in uporabo različnih postopkov dosežemo steklo, ki ga uporabljamo za izdelovanje naših izdelkov. Steklo ima to lasnost, da se ob segrevanju lahko zopet utekočini. Torej ga lahko oblikujemo v različne oblike. Najzahtevnejši stekleni izdelki, se oblikujejo popolnoma ročno in vsak tak steklen izdelek je unikat. Steklo oblikujejo steklopihalci, katerih delo obsega tudi pihanje stekla, tako da nastanejo različni stekleni izdelki. S pihanjem stekla velikokrat nastanejo tudi kreativni novi izdelki, takrat ko steklopihalci poskušajo ustvariti nekaj novega. Tako je na primer nastala tudi skledica Puzzle, ki je inovativen izdelek Steklarne Hrastnik, ki se ga da sestaviti v 3D obliko.

Dekoracija stekla

Kljub temu, da lahko z dizajnom izdelke naredimo bolj zanimive, pa v Steklarni hrastnik omogočamo tudi druge dekoracije stekla in s tem omogočamo zadovoljstvo kupcev. Dekoriramo lahko na več načinov: neposredni tisk, brizganje, posredni tisk, satiranje in lasersko dekoriranje. Prav lasersko dekoriranje omogočamo tudi v spletni trgovini. Več o tem si lahko preberete tukaj. Neposredni tisk se izvaja tako, da se določen (barvni) vzorec stiska na embalažno ali namizno steklo. Pri brizganju gre za postopek, kjer se mešajo različne barve – na koncu je rezultat obarvano steklo. Postopek se lahko izvaja tako ročno, kot tudi strojno. Pri posrednem tisku, pa gre za storitev aplikacije odlepk, ki jo ročno delajo izučeni stekloslikarji. Satiranje pa je postopek, kjer steklo dobi na otip žametno površino in matiran videz.

Vzdrževanje stekla

Steklarna Hrastnik se lahko ponaša z izjemno kakovostnim steklom, enim najčistejših stekel na svetu. Prav zaradi te kakovosti, stekleni izdelki zadovoljujejo potrebe najzahtevnejših uporabnikov. Izdelki so primerni za več intenzivnih pranj v pomivalnem stroju. Tako tistem doma kot v gostinskih lokalih. Veliko stekelnih izdelkov Steklarne Hrastnik je namenjenih tudi za pitje toplih napitkov (kava, čaj), saj je takšno steklo odporno tudi na visoke temperature.